Despre traumă, healing și substanțe psihedelice cu Gabor Maté și Gabriel Cicu

Suntem bucuroși să vă prezentăm o conversație inedită între colegul nostru, Dr. Gabriel Cicu și renumitul specialist în traumă și adicții, scriitor și psihoterapeut – Dr.Gabor Maté.

Dr.Gabor Maté este unul dintre cele mai importante personalități contemporane din domeniul sănătății mintale.  

De-a lungul carierei de clinician de mai bine de 30 ani, a lucrat în diferite domenii precum îngrijirea paliativă, tratamentul dependețelor și psihoterapie. Experiența sa bogată a dus la o altfel de viziune și abordare a traumei:

“Trauma is not what happened to you, is what happens inside you” – Gabor Maté

Astfel a dezvoltat “Compasionate Inquiry” – o tehnică terapeutică centrată pe atingerea unei stări stabile de prezență, compasiune, siguranță, în conexiune reală cu clientul.

În ultimii ani, Dr. Gabor Maté a explorat culturile indigene și modul în care substanțele psihedelice pot fi folosite în practica medicală curentă în cazul patologiilor rezistente la tratamentele convenționale. Acest lucru a dus la crearea unui program educațional și experiențial – Psychedelics&Compassionate Inquiry. Acest program asociază tehnici de meditație și mindfulness alături de substanțe psihedelice și Compassionate Inquiry.

Gabor și Gabriel au participat împreună, în anul 2019 în Peru, la un retreat de cunoaștere și healing, facilitat de șamanii Shipibo din pădurea amazoniană.

Cum au trăit cei doi această experiență? Cum se desfășoară o astfel de experiență în sânul civilizațiilor indigene? Ce înseamnă procesul de healing și cum sunt folosite substanțele psihedelice în acest proces?  Care este importanța proceselor de pregătire și integrare a experiențelor psihedelice? Cum definim noțiunea de grounding? Ce este terapia prin compasiune? 

Despre toate acestea și multe altele, în conversația de mai jos.

Rămâneți curioși! Vizionare plăcută!