Noutăți în cercetarea psihedelică

Psychedelic Access And Research European Alliance (PAREA) a publicat recent rezultatele a trei studii de cercetare privind utilizarea substanțelor psihedelice în tratamentul condițiilor medicale psihiatrice. Studiile au fost publicate în reviste medicale internaționale de top precum JAMA – Journal of the American Medical Association, Nature Medicine și NEJM –  The New England Journal of Medicine.

Rezultatele obținute sunt îmbucurătoare și promovează potențialul imens al terapiilor psihedelice în practica medicală curentă. Totuși, sunt necesare studii ulterioare, desfășurate pe eșantioane mai mari de pacienți pentru a confirma rezultatele obținute.

Conform unui studiu recent publicat în The Journal of the American Medical Association (JAMA), o singură doză de psilocibină de 25 de mg a fost asociată cu o scădere semnificativă clinic și sustenabilă a simptomelor depresive din cadrul tulburării depresive majore, precum și cu o creștere a funcționalității pacienților. Studiul s-a desfășurat în Statele Unite în perioada decembrie 2019 – iunie 2022 și a inclus 104 pacienți adulți. Ameliorarea simptomatologiei depresive s-a produs în decurs de o săptămână de la administrarea dozei de 25 de mg de psilocibină și s-a menținut în timp, fără a fi raportate reacții adverse. Pacienții au fost consiliați psihologic înainte și după administrarea psilocibinei.

Nature Medicine promovează printr-un studiu recent potențialul psihoterapiei psihedelice în tratamentul anorexiei nervoase (tulburare de alimentație). Studiul s-a desfășurat în perioada aprilie – decembrie 2021, a inclus 10 paciente și a avut ca țintă explorarea siguranței, tolerabilității și eficienței administrării unei singure doze de 25 mg de psilocibină, în asociere cu tehnici de psihoterapie. Rezultatele s-au dovedit a fi promițătoare, psilocibina fiind sigură și bine tolerată, cu efecte favorabile în patternul de alimentație și fără raportarea de reacții adverse.

The New England Journal of Medicine (NEJM) a publicat în iunie 2023 un studiu care a avut că țintă compararea eficienței ketaminei și a terapiei electroconvulsivante în tratamentul tulburării depresive rezistente la tratament. Studiul a inclus 403 pacienți cu depresie rezistentă la tratament (fără manifestări psihotice asociate), iar rezultatele au arătat eficacitatea crescută a ketaminei (55,4%) față de cea a terapiei electroconvulsivante (41,2%). De asemenea, utilizarea ketaminei nu a fost însoțită de afectarea cogniției, așa cum se întâmplă în cadrul utilizării terapiei electroconvulsivante.

Mai multe detalii puteți găsi în linkurile asociate fiecărui studiu în parte sau accesând site-ul PAREA.

Salutăm demersurile terapeutice ale colegilor noștri și suntem bucuroși că psihoterapia psihedelică devine o metodă din ce în ce mai cercetată în practica medicală!

Fii curios! Fii informat! Fii Awaken!

Sursa foto: Imperial College London