Pentru că suntem în mijlocul verii, iar festivalurile sunt în toi, ne-am gândit să punem laolaltă câteva reguli festivaliere și sfaturi care să-ți facă petrecerea mai sigură.
Mănâncă înainte să ieși la petrecere
Mâncarea ajută la reducerea iritației produse de alcool și alte substanțe consumate. În plus, îți încetinește absorbția alcoolului în sânge, ceea ce te poate ajuta să eviți să te îmbeți prea repede! Alcoolul și alte substanțe încetinesc absorbția de vitamine precum C sau B. Așa că o masă bună, la care mai poți adăuga un supliment de vitamine, îți va ajuta organismul să țină ritmul.
Cunoaște ce consumi
Fii sigur că știi ce consumi! Efectele fiecărei substanțe variază de la om la om.
Dacă este legal, nu înseamnă că este sigur!
Etnobotanicele și substanțele de laborator cumpărate online pot avea efecte puternice la doze foarte mici! Asta pentru că puritatea lor lasă de dorit, iar efectele acestor substanțe asupra organismului nu sunt studiate suficient. Toate aceste substanțe nu sunt ilegale deoarece au, sau ar trebui să aibă, alt scop de utilizare. Ele se comercializează precum produse pentru plante sau săruri de baie.
Evită să amesteci alcoolul cu alte substanțe
Amestecarea substanțelor poate crește riscul apariției efectelor nedorite! Poate chiar crea o nouă substanță la nivelul organismului tău. De exemplu, dacă amesteci cocaină cu alcool, se creează o substanță denumită “cocaethylene”, care îți va solicita și mai mult inima și ficatul. Același lucru se întâmplă și dacă amesteci “legalele” sau substanțele de laborator cu alcool, sau stimulantele (speed, cocaine, MDMA) cu depresantele (alcool, benzodiazepine). Aceste amestecuri îți vor forța și mai mult organismul, așa că dacă vrei să ai parte de o petrecere sigură și pe care să ți-o aduci aminte, evită-le.
Consumă cu moderație
Da, știm că atunci când vrei să petreci, cuvântul “moderație” este ultimul pe care vrei să-l auzi 🙂 Încearcă să aproximezi cât mai corect timpul de care are nevoie o substanță până să-și facă simțite efectele. Nu fii nerăbdator, așa vei evita să iei porția a doua prea repede…sau chiar să iei prea mult. Ține minte: de cele mai multe ori, redozarea nu face decât să amplifice impactul efectelor nedorite și ”down-ul” de a doua zi.
De asemenea, dacă ești la o băută cu gașca, adu-ți aminte ca la fiecare 1-2 pahare de alcool să bei câte un pahar de apă. Te asigurăm că te vei distra la fel de mult!
Hidratează-te
Sfaturile cele mai vechi sunt și cele mai bune: adu-ți aminte să te hidratezi. Bea puțină apă din când în când atunci când dansezi. Cam 500 ml într-o oră.
Regula de aur: dacă nu-ți aduci aminte când ai băut ultima oară un pahar cu apă….e cazul să bei un pahar cu apă!
Ai grijă de tine și de ceilalți!
Încearcă să nu consumi substanțe dacă ești singur. Stai împreună cu prietenii tăi, spune-le ce ai consumat și aveți grijă unul de celălalt!
Protejează-te!
Stai departe de bolile cu transmitere sexuală și de sarcini nedorite. Folosește prezervativul!
Ai grijă de tine a doua zi
Dacă te-ai distrat prea mult în noaptea trecută, să știi că este posibil să ai parte de o zi mai neprietenoasă. Caută să faci ceva ce-ți place, nu sta singur și relaxează-te.
Pauzele mici și dese…
Era o vorbă, și putem să o folosim și aici: după câteva zile de festival, muzică, dans și substanțe, organismul tău are nevoie de o pauză. Îți vei ajuta ficatul să se refacă. Mai mult, pielea, digestia, dar mai ales starea ta emoțională vor avea de câștigat.