BEA APĂ
CE ESTE DESHIDRATAREA
Deshidratarea este lipsa apei din organism. Aceasta apare atunci când aportul de fluide și apă este insuficient pentru ca organismul să își poată îndeplini funcțiile normale. Dacă fluidele pierdute nu sunt înlocuite, intervine deshidratarea. Acest lucru poate avea efecte negative asupra performanțelor fizice și asupra stării de sănătate.
DE CE TREBUIE SĂ BEI APĂ
Apa este viață! Mai mult de jumătate din corpul tău înseamnă apă. Dacă această cantitate scade, funcțiile corpului tău își încetinesc activitatea. Bea apă pentru a putea petrece în voie.
Apa ajută la eliminarea toxinelor din corp. Dacă mănânci neregulat, consumi substanțe psihoactive și nu te odihnești suficient, este bine să bei apă pentru a elimina toate substanțele nefolositoare acumulate în organism.
CÂND ȘTII CĂ ESTE CAZUL SĂ BEI APĂ
Bea apă atunci când ai senzația de gură uscată și o stare generală de sete. Amintește-ți că trebuie să consumi apă în fiecare zi.
Dacă dansezi de ceva timp, amintește-ți că trebuie să te hidratezi. Din cauza mișcării, temperatura corpului va crește și nu îți dorești să te simți rău tocmai din cauza deshidratării.
Bea apă moderat după ce ai consumat substanțe psihoactive sau alcool. Ele dezhidratează și va trebui să înlocuiești cantitatea de apă pieruta cu o rezervă nouă și proaspătă.
Băuturile carbogazoase nu țin loc de apă. Acestea nu ajută deloc la hidratatarea organismului tău. Bea apă la un interval scurt după ce ai consumat aceste lichide, pentru a te menține hidratat.
APA ȘI SUBSTANȚELE
INTOXICAREA CU APĂ
DISTREAZĂ-TE, BEA APĂ, MĂNÂNCĂ, DORMI!
MANÂNCĂ
DE CE TREBUIE SĂ MĂNÂNCI
Hrana este necesară pentru susținerea vieții. Trebuie să mănânci pentru a supraviețui. La fel ca apa și odihna, hrana este o necesitate vitală a oricărui organism. Mănâncă pentru a trăi!
MÂNCAREA ȘI SUBSTANȚELE
Unele substanțe îți vor tăia pofta de mâncare, altele ți-o vor induce. Indiferent dacă stai nemâncat sau dacă mănânci prea cu poftă, ai grijă să nu exagerezi.
Consumul de substanțe psihoactive poate avea urmări asupra sănătății tale dacă organismul tău nu este hrănit corespunzător. Acestea îți vor consuma energia rapid, iar tu va trebui să mănânci pentru a te reface.
Consumul de alcool pe stomacul gol îți poate induce starea de beție mult mai rapid. Astfel crește riscul ca mahmureala de după să fie mai greu de suportat.
SFATURI CU FOLOS
Mănâncă cu 2 ore înainte de petrecere. Alege să mănânci relaxat, acasă sau într-un loc liniștit. Încearcă să iei la tine un baton de ciocolată sau ceva dulce. Dacă trece prea mult timp de când știi că ai mâncat ultima dată, fă un efort și gustă măcar ceva de care îți este poftă.
Evită să mănânci pe săturate și apoi să dansezi. Mănâncă suficient cât să nu îți afecteze buna-dispoziție și cheful de distracție.
Nu uita să mănânci! Este vital să te hrănești. Ca tu să ai energie suficientă pentru a petrece este nevoie să te hrănești în fiecare zi.
DISTREAZĂ-TE, BEA APĂ, MĂNÂNCĂ, DORMI!
DORMI
CE ESTE SOMNUL
Somnul este o stare fiziologică. Principala funcție a somnului este aceea de refacere a organismului. Ai nevoie de aproximativ 7-8 ore de somn zilnic. Un somn neregulat sau insuficient poate deveni sursa anumitor afecțiuni.
Somnul este necesar pentru fiecare dintre noi. În somn au loc procese active care, în mod evident, sunt folosite pentru repararea și regenerarea întregului organism.
DE CE TREBUIE SĂ DORMI
Hrana și apa te mențin în viață în aceeași măsură în care și somnul o face. Trebuie să dormi în primul rând pentru a-ți odihni corpul și mintea. Somnul este un proces firesc ce trebuie respectat pentru a putea funcționa fizic.
Somnul îmbunătățește memoria. Este important să dormi pentru ca gândurile tale să poată fi reorganizate și păstrate pentru o nouă zi. Când vei petrece 2-3 zile la rând, ar fi păcat să nu-ți poți aminti mai nimic din pricina lipsei somnului.
CÂND ȘTII CĂ ESTE CAZUL SĂ DORMI
CE POATE PROVOCA LIPSA SOMNULUI
SOMNUL ȘI CONSUMUL DE SUBSTANȚE
DISTREAZĂ-TE, BEA APĂ, MĂNÂNCĂ, DORMI!
PROTEJEAZĂ-ȚI AUZUL
CUM SĂ ÎȚI PROTEJEZI AUZUL LA PETRECERI?
DE CE SĂ FOLOSEȘTI DOPURI PENTRU URECHI LA FESTIVAL?
AI GRIJĂ!
CUM FOLOSEȘTI DOPURILE DE URECHI
SAFE SEX
DESPRE O VIAȚĂ SEXUALĂ CU MAI PUȚINE RISCURI
CARE SUNT RISCURILE UNEI VIEȚI SEXUALE NEPROTEJATE
- Contactarea unor boli cu transmitere sexuală – BTS, precum herpes, HIV, hepatita C sau B
- Sarcini neplanificate sau nedorite
CUM TE POȚI FERI DE ELE?
DE CE SĂ FOLOSEȘTI PREZERVATIVUL?
- Prezervativul te protejează de majoritatea bolilor cu transmitere sexuală, cu o rată mare de eficacitate
- Este ușor de folosit, foarte comod și la îndemână, și este absolut necesar dacă vrei să faci sex cu o persoană nouă
- Nu vrei să ai un copil în curând? Atunci folosește prezervativul. Este mai ușor să previi acum decât să-ți faci griji mai târziu
- În cele din urmă, distrează-te în SIGURANȚĂ!
BTS SE TRANSMIT:
- Prin raport sexual: penetrare vaginală, anală și orală fără protecție
- Prin sânge – folosirea la comun a seringilor și a altor materiale de uz personal ascuțite, care conțin urme de sânge (inclusiv sânge menstrual)
- De la mamă la copil în timpul sarcinii, nașterii sau prin lactație
- Sarcini neplanificate sau nedorite
BTS NU SE TRANSMIT PRIN:
- Intermediul salivei, transpirației, lacrimilor și urinei
- Folosirea aceluiași pat, prin împărțirea mâncării sau utilizarea aceluiași WC
- Conviețuirea alături de o persoană infectată
- Înțepătura de țânțar sau a unei altei insecte