MANÂNCĂ

De ce trebuie să mănânci

Hrana este necesară pentru susținerea vieții. Trebuie să mănânci pentru a supraviețui. La fel ca apa și odihna, hrana este o necesitate vitală a oricărui organism. Mănâncă pentru a trăi!

Când ești la festival, amintește-ți că îți vei consuma energia rapid prin dans și petrecerea tipic festivalieră. De aceea este necesar să mănânci. Să îți recapeți puterile. Ai putea rezista fără mâncare aproximativ două săptămâni. Dar nu te baza pe asta! Depinde de la om la om.

Dacă nu mănânci cât, cum și ce trebuie, este posibil să ai parte de stări neplăcute.

Mâncarea și substanțele

Unele substanțe îți vor tăia pofta de mâncare, altele ți-o vor induce. Indiferent dacă stai nemâncat sau daca mănânci prea cu poftă, ai grijă să nu exagerezi.

Consumul de substanțe psihoactive poate avea urmări asupra sănătății tale dacă organismul tău nu este hrănit corespunzător. Acestea îți vor consuma energia rapid, iar tu va trebui să mănânci pentru a te reface.

Consumul de alcool pe stomacul gol îți poate induce starea de beție mult mai rapid. Astfel crește riscul ca mahmureala de după să fie mai greu de suportat.

Sfaturi cu folos

Evită să mănânci pe săturate și apoi să dansezi. Mănâncă suficient cât să nu îți afecteze buna-dispoziție și cheful de distracție.

Mănâncă relaxat pe pătură, în natură, un pic mai departe de zgomotul de la scene. Sau poți opta pentru zona de „food” a festivalului. Acolo ai diferite opțiuni din care poți alege.

Dacă trece prea mult timp de când știi că ai mâncat ultima dată, fă un efort și gustă măcar ceva de care îți este poftă.

Nu uita să mănânci! Este vital să te hrănești. Ca tu să ai energie suficientă pentu a petrece este nevoie să te hrănești în fiecare zi.

Distrează-te, bea apă, mănâncă, dormi!

DORMI

Ce este somnul

Somnul este o stare fiziologică. Principala funcție a somnului este aceea de refacere a organismului. Ai nevoie de aproximativ 7-8 ore de somn zilnic. Un somn neregulat sau insuficient poate deveni sursa anumitor afecțiuni. Somnul este necesar pentru fiecare dintre noi. În somn au loc procese active care, în mod evident sunt folosite pentru repararea și regenerarea întregului organism.

De ce trebuie să dormi

Hrana și apa te mențin în viață în egală măsură în care și somnul o face. Trebuie să dormi în primul rând pentru a-ți odihni corpul și mintea. Somnul este un proces firesc ce trebuie respectat pentru a putea funcționa fizic.

Somnul îmbunătățește memoria. Este important să dormi pentru ca gândurile tale să poată fi reorganizate și păstrate pentru o nouă zi. Când vei petrece 4-5 zile la festival, ar fi păcat să nu-ți poți aminti mai nimic din pricina lipsei somnului.

Nu vei sa pierzi nimic din ce se intamplă în cadrul festivalului, dar nu vrei nici să te alegi cu probleme de sănătate. Mișcarea, zgomotul, luminile, consumul de substanțe și chiar părăsirea obiceiurilor zilnice, împreună și în exces, pot provoca senzații nedorite.

Când știi că este cazul să dormi

Dacă după mai multe ore nedormite și de petrecere continuă nu simți nevoia să dormi, totuși încearcă să te retragi și să tragi un pui de somn.

Culcă-te atunci când devi incoerent în limbaj, când te simți amețit sau ești dezorientat. Deși această stare te trimite cu gândul că ar putea fi un efect al unei substanțe pe care ai consumat-o, amintește-ti că și lipsa somnului provoacă neplăceri.

Ziua este moment de leneveală sau de participat la diverse activități. Dacă pentru somn ai nevoie de liniște, poți alege acel moment în care volumul boxelor a scăzut, spre dimineață când petrecerea din ziua anterioară a luat sfârsit. Iar dacă zgomotul și agitația nu sunt pentru tine o problemă, poți dormi absolut oricând.

Ce poate provoca lipsa somnului

Poate avea urmări asupra stării tale de sănătate și scade apetitul sexual.
Pot apărea evenimente imprevizibile, de la evenimente banale în incinta festivalului, până la accidente rutiere care pot însemna vieți. Un corp și o minte neodihnite nu se pot conecta și concentra pentru a face treabă bună.

Somnul și consumul de substanțe

Sunt substanțe psihoactive despre care se știe că îți inundă corpul și mintea de energie. Această energie va fi consumată, de obicei, prin dans și petrecerea tipic festivalieră. Mișcarea continuă suprasolicită organismul, iar consumul de substanțe poate da impresia de energie nesfârșită. Fii conștient că ai nevoie de somn pentru a putea petrece în acest ritm! Deși consumul de substanțe îți poate afecta somnul, încearcă totuși să dormi!

Distrează-te, bea apă, mănâncă, dormi!

PROTEJEAZĂ-ȚI AUZUL

Cum să îți protejezi auzul la festival?

Daca ești festivalier, iti plac muzica și dansul și adori sa stai in aproprierea boxelor și a pupitrului dj-ilor pentru o atmosfera mai intensa, noi iti propunem sa iti protejezi auzul folosind dopurile pentru urechi.

De ce să folosești dopuri pentru urechi la festivaluri?

Auzul este sensibil la zgomote puternice.

Câteva ore petrecute ascultând muzica la intensitate mare îți pot afecta auzul. Începi prin a simți un zgomot permanent sau temporar în urechi – tinitus. Îți pierzi abilitatea de a auzi clar.

Odată afectat auzul, vei avea dificultăți în a comunica cu altcineva. Vei avea impresia că acea persoană bolborosește sau că vorbește prea repede și vei fi nevoit să îi ceri să repete fiecare cuvânt.

Ai grijă!

La festival, nivelul sunetelor din boxe poate depăși 115 decibeli, iar acest lucru îți poate afecta auzul în câteva minute.

Să dansezi în fața boxei este riscant. Stai la o distanță de minim 3 metri față de boxe.

Ia pauze de câte 10-30 de minute în locuri mai liniștite.

Cum folosești dopurile de urechi

Modelează dopul cu degetele pentru a-i da o formă îngustă.
În timp ce ții dopul apăsat, introdu-l în canalul auditiv.
În câteva secunde dopul se va ajusta după forma canalului auditiv.

Gata! ☺

SAFE SEX

Despre o viață sexuală cu mai puține riscuri

Să cunoști oameni care-ți plac, împreună cu deschiderea către experiențe sexuale, sunt parte din motivele obișnuite pentru care mergi la un festival, să fim sinceri. Dar nu mulți sunt conștienți de riscurile care vin odată cu aceaste lucruri firești și plăcute, la festivaluri.

Care sunt riscurile unei vieți sexuale neprotejate

Sunt câteva riscuri pe care este bine să le iei în considerare când te angajezi în activitatea asta, cum ar fi:
Contactarea unor boli cu transmitere sexuală – BTS, precum herpes, HIV, hepatita C sau B;
Sarcini neplanificate sau nedorite.

Cum te poți feri de ele?

Folosește prezervativul pe care îl primești cu acest flyer sau unul dintre cele pe care le distribuim, ca să rămâi în siguranță!

De ce să folosești prezervativul?

Prezervativul te protejează de majoritatea bolilor cu transmitere sexuală, cu o rată mare de eficacitate.
Este ușor de folosit, foarte comod și la îndemână, și este absolut necesar dacă vrei să faci sex cu o persoană nouă.
Nu vrei să ai un copil în curând? Atunci folosește prezervativul. Este mai ușor să previi acum decât să-ți faci griji mai târziu.
În cele din urmă, distrează-te în SIGURANȚĂ!

BTS se transmit:

Prin raport sexual: penetrare vaginală, anală și orală fără protecție;
Prin sânge: folosirea la comun a seringilor și a altor materiale de uz personal ascuțite, care conțin urme de sânge (inclusiv sânge menstrual);
De la mama la copil în timpul sarcinii, nașterii sau prin lactație

BTS NU se transmit prin:

Intermediul salivei, transpirației, lacrimilor și urinei;
Folosirea aceluiași pat, prin împărțirea mâncarii sau utilizarea aceluiași WC;
Conviețuirea alături de o persoană infectată;
Înțepătura de țânțar sau a unei altei insecte.

Iubirea, alintul, mângâierea, joaca NU sunt un risc pentru transmiterea BTS!