Terapie
Psihedelică

Terapie psihedelică

Termenul „psihedelic” este de origine greacă (psyche însemnând minte, iar delein a se manifesta) și poate fi tradus în limba Română prin „manifestarea minții”. Experiența psihedelică presupune o stare alterată a conștiinței umane, ca urmare a consumului de substanțe psihoactive, în care percepția și procesele cognitive sunt modificate și capată noi dimensiuni.

Substanțele psihedelice au o istorie îndelungata, de mii de ani, fiind folosite de numeroase culturi în practicile spirituale, dar și în scop paliativ. În cultura vestică, psihedelicele își fac apariția abia în anul 1943, cand Albert Hofmann a descoperit în mod accidental acidul dietilamidolisergic (LSD). La scurt timp după această descoperire, numeroase studii au arătat că substanțele psihedelice sunt eficiente în tratarea adicției, ameliorarea durerii fizice, dar și în diminuarea anxietății și depresiei pacienților cu boli terminale. Din păcate, această perioadă înfloritoare a fost urmată de decenii de prohibiție, până la începutul anilor 2000, când un nou val de studii științifice a reaprins interesul față de aceste substanțe.

Terapia cu psihedelice presupune administratea unei doze de substanță psihoactivă, într-un cadru terapeutic atent supravegheat. Chiar dacă în prezent nu există niciun protocol standardizat pentru terapia cu psihedelice, aceasta se desfășoară de obicei în trei etape: pregătirea, experiența propriu-zisă și integrarea.

Pregătirea: setarea cadrului și a intenției (“set and settings”)

Presupune informarea pacientului în legatură cu ce presupune experiența psihedelică atât în planul fizic cât și în cel psihologic și experiențial. Un aspect central din cadrul acestei etape este setarea unei intenții la care pacientul să se raporteze pe parcursul sesiunii terapeutice.

Sesiunea de terapie cu psihedelice ce se desfășoară într-un mediu ambiental care să promoveze relaxarea, astfel fiind facilitat procesul de explorare.

Integrarea este ultima etapă a procesului, în care perspectivele dobândite în timpul sesiunii psihedelice sunt integrate în viața de zi cu zi. 

Proiectul Awaken a început în anul 2016, ca un proiect pilot în România, la inițiativa Color Mind, preocupați fiind de problemele asociate consumului recreațional de substanțe. Inițial s-a concentrat pe strategii de harm reduction, promovând sănătatea și siguranța comunităților festivaliere.

Microdosing

Microdosing-ul este o altă modalitate de a folosi substanțele psihedelice în scop terapeutic și presupune administrarea unei doze foarte mici de substanță activă pe o perioadă mai lungă de timp.

Aceste doze foarte reduse nu au un efect psihoactiv, dar s-au dovedit a fi eficiente în creșterea capacității de concentrare, a energiei și creativității, dar și în reducerea simptomelor depresive.

Beneficii

Până în prezent psihedelicele au fost folosite cu succes în tratarea depresiei, anxietății, tulburării obsesiv-compulsive, tulburării de stres post-traumatic și adicției.

De asemnea, experiența psihedelică aduce cu sine schimbări profunde la nivel spiritual și îmbunătățește semificativ calitatea vieții.

ultimele noutăți