Substanțe psihedelice​

Substanțe psihedelice​

Substanțele psihedelice se folosesc încă din anii 5000 IC în scop ritualic și religios. Timp de mii de ani, substanțele psihedelice precum Ayahuasca, psilocibina din ciupercile halucinogene, mescalina din cactușii Peyote sau San Pedro au fost utilizate în scopuri spirituale și de vindecare.

În secolul 20 sunt descoperite și sintetizate diferite substanțe psihedelice precum MDMA, mescalină, LSD, psilocibina și ketamină. Inițial, în anii ‘50 și 60, înainte de prohibiția acestora, substanțele psihedelice sunt folosite ca unelte terapeutice în tratarea tulburărilor psihiatrice precum depresia, anxietatea, PTSD (Sindromul de stres post-traumatic) și mai ales în tratamentul adicțiilor și a anxietății legată de finalul vieții.
Ca urmare a legilor prohibitive din anii ‘70 industria psihedelica a devenit in mare parte inactiva. În prezent exista o explozie de studii privind potențialul terapeutic al psihedelicelor, care a determinat multe tari să reevalueze deciziile privind statutul legal al acestor substanțe.

În ultimele două decade, substanțe precum MDMA, psilocibina, ketamină etc. au fost aprobate de către organizații precum FDA, EMA etc, pentru tratamentul afecțiunilor psihiatrice.

Awaken își propune să cerceteze efectele substanțelor psihedelice asupra creierului și conștiinței. Deasemenea, își propune să studieze și alte metode de modificare a conștiinței, precum meditația și respirația holotropică.

Ce sunt psihedelicele?

Psihedelicele sunt substanțe care pot îmbunătăți și rafina percepția, facând procesele mentale mai accesibile, vizibile și manifeste față de conștiinta uzuală de care dispunem în viața de zi cu zi. În alte cuvinte, psihedelicele pot dezvălui „granițele” percepției lumii interne și externe, reducând „procesele de filtrare” obișnuite pe care le setează creierul.

Dr. Humphry Osmond a denumit acest grup de substanțe folosind cuvintele provenite din greaca: Psyche însemnând minte, și delein, care înseamnă a manifesta. În alte cuvinte, psihedelic înseamnă mintea care se manifestă, sau mintea manifestă.