CUM FUNCȚIONEAZĂ ALCOOLUL
Alcoolul este absorbit în circulația sanguină prin vasele mici de sânge din stomac și intestinul subțire.
În câteva minute de la consumare, alcoolul „călătorește” din stomac către creier, unde își face imediat efectul, încetinind activitatea celulelor nervoase. Atunci când concentrația de alcool din sânge depășește o anumită valoare, sistemul respirator încetinește semnificativ. Astfel, oxigenul nu mai ajunge la creier, ceea ce poate duce la comă sau chiar deces.
DE CE SĂ NU CONSUMI ALCOOL DACA AI SUB 21 DE ANI
Efectele alcoolului asupra tinerilor sunt mult mai dăunătoare. Motivul cel mai important este faptul că aceștia sunt încă în procesul de dezvoltare a sistemului nervos central, proces ce se încheie în jurul vârstei de 20-21 ani. Consumul de alcool până la această vârstă poate duce la o deteriorare pe viață a unor funcții cerebrale, în mod particular putând fi afectate funcțiile memoriei, cele motorii – de mișcare, și cele de coordonare.
EFECTELE ALCOOLULUI:
Efectele consumului depind întotdeauna de mai mulți factori: starea fizică și mentală, cadrul și mediul în care
se consumă. Și factorii personali pot juca un rol important. De exemplu, în urma consumului de alcool, o persoană poate deveni foarte violentă, în timp ce alta poate deveni foarte blândă, blajină. Fiecare organism, fiecare persoană, fiecare situație sunt diferite. În plan psihic, poți trece prin veselie, relaxare, încredere, dorință de socializare, până la agresivitate și confuzie. Iar câteva dintre efectele alcoolului asupra corpului tău sunt: dilatarea vaselor, deteriorarea simțurilor, înroșirea feței, dilatarea pupilelor, amețeală, greață, vărsături, pierderea memoriei, chiar și comă, dacă vei consuma în exces.
ALCOOLUL ȘI ALTE SUBSTANȚE:
Combinația de alcool și alte substanțe crește riscul de supradozaj și este foarte periculoasă! În combinație, aceste substanțe pot „amorți” aproape complet acea parte a creierului care controlează respirația, astfel încât respirația se oprește, ducând la comă, chiar la deces. Prin urmare, NU se recomandă combinarea alcoolului cu alte substanțe.
SFATURILE AWAKEN
- Bea un pahar cu apă la fiecare pahar de alcool consumat pentru a preveni deshidratarea și mahmureala.
- Nu bea alcool pentru a-ți domoli setea.
- Odihnește-te bine înainte și după consumul de alcool. Și mănâncă sănătos. Poți să iei și un supliment de vitamine B.
- Bea cu moderație: până la 1/2 pahare / zi (la femei) și până la 2/3 pahare pe zi (la bărbați). Introdu 2 zile fără alcool pe săptămână.
- Bea ca să te relaxezi sau să te distrezi. Nu ca să uiți de probleme și de stres.
- Bea numai când te simți bine, atât fizic cât și mental.
- Nu combina alcoolul cu somniferele, sedativele, alte medicamente sau droguri.
- Nu bea înainte să te urci la volan.