Adulteranți

În materialele noastre anterioare despre testarea purității substanței, am menționat deja cuvântul adulterant, însă simțim nevoia unei clarificări. Deși cuvântul adulterant nu se regăsește în dicționarul limbii Române, putem ușor să ne imaginăm ce înseamnă. A adultera = a falsifica, a altera. Adulterantul este o substanță care adulterează, alterează, falsifică o altă substanță, modificându-i astfel proprietățile inițiale.

În cazul subtanțelor clasificate ca droguri, adulteranții sunt adăugați în mod intenționat pentru a mări volumul, a spori sau a imita efectele substanței inițiale. Într-o subtanță întâlnim și adulteranți accidentali, aceștia fiind rezultatul condițiilor și tehnicilor proaste de prelucrare a substanței.

În cazul subtanțelor clasificate ca droguri, cei mai întâlniți adulteranți sunt: cafeină, plumb, procaină, paracetamol, pesticide, scopalamină, lidocaină, levamisol, amfetamină, mathamfetamină, PMMA – para-Methoxy-N-methylamphetamine, PMA – para-Methoxyamphetamine sau Mr. Death, bacterii, ciuperci, sticlă etc.

Drogurile cu cel mai mare risc de adulterare sunt: cocaină, speed, Ecstasy, MDMA crystal, Ketamină, LSD.
Efectele negative induse de prezența adulteranților în substanțele clasificate ca droguri variază în funcție de compoziție, doză și substanța adulterată. Printre ele se întâlnesc: creșterea temperaturii corpului, accelerarea respirației, accelerarea ritmului cardiac, transpirație excesivă, greață, dureri de cap, dureri de stomac, tahicardie, intoxicația ficatului, convulsii, pierderea cunoștintei, paranoia, atac de panică, diminuarea funcțiilor vitale, deces.

Un trend pe care nu-l putem ignora este apariția NPS – New Psychoactive Substances. Acestea sunt substanțe produse în laborator, a căror compoziție este necunoscută inițial. Nici efectele acestora nu se cunosc o bună perioadă de timp, până ajung în laboratoarele de testare. În ultimii ani, aceste NPS au fost la rândul lor folosite pentru a adultera drogurile cunoscute deja.

O metodă eficientă de reducere a acestor riscuri, adoptată deja în țări precum Spania, Austria, Olanda, Elveția, Belgia, Portugalia este cea recomandată de Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie în Ghidul European de soluții la problemele date de consumul de droguriTestarea purității substanței.

Vom reveni în curând cu un material detaliat despre adulteranții folosiți în fiecare drog.