Australia introduce terapia psihedelică în asistența medicală

Începând cu 1 Iulie 2023, Australia va legaliza MDMA și psilocibina pentru utilizarea acestora în tratamentul PTSD și al depresiei rezistente la tratament.

Anunțul a fost făcut în 3 Februarie 2023 de către TGA – Therapeutic Goods Administration, echivalentul Agenției Europene a Medicamentului.

Decizia luată recunoaște lipsa de opțiuni pentru pacienții cu tulburări mintale rezistente la tratament. Prescrierea substanțelor psihedelice va fi limitată la psihiatri, ținând cont de calificările și expertiza acestora în diagnosticarea și tratarea pacienților cu afecțiuni grave.

Deasemenea, TGA afirmă că studiile psihedelice s-au dovedit a fi promițătoare atunci când aceste substanțe sunt folosite împreună cu psihoterapia, în condiții medicale de siguranță.   

În UE, problemele de sănătate mintală, precum depresia și tulburările de anxietate, afectează mai mult de 1 din 6 persoane, iar costurile asociate tratamentelor acestora se ridică la 600 miliarde de euro anual. 32 milioane de persoane (7%) suferă de depresie cronică, majoritatea dintre ei nerăspunzând la tratamentele deja existente. PTSD-ul afectează peste 8 milioane de Europeni.