Ibogaine – Rite of Passage, un documentar despre potențialul psihoterapeutic imens al ibogainei în dependența la heroină

Ibogaine – Rite of Passageeste un documentar apărut în anul 2004, realizat de regizorul Benjamin De Loenen împreună cu Utrecht School of The Arts.  

Documentarul prezintă atât povestea  unui dependent de heroină care participă la o sesiune psihoterapeutică asistată cu ibogaină într-un cadru medical, cât și desfășurarea unui ritual de inițiere în cadrul tribului Bwiti din Gabon, un trib care folosește această plantă în scopuri spirituale și de vindecare din vremuri străvechi.

Randy Hencken, coordonatorul programului Iboga Association din Rosarito, prezintă efectele benefice ale ibogainei în adicția la opioide, dar și limitările și reacțiile adverse care pot apărea. Abordarea medicală are la bază  “siguranța” și “confortul pacientului”, două elemente cheie în buna desfășurare a unei sesiuni de psihoterapie asistată cu ibogaină. Ibogaina nu reprezintă “un glonț magic, un leac minune” pentru adicții, fiind mai degraba ”un întrerupător al dependenței, un catalizator al schimbării”.

În cadrul documentarului îl vom cunoaste și pe Dr. Howard Lotsof, pionier în descoperirea efectelor anti-adictive ale ibogainei. Acesta consideră că psihoterapia asistată cu ibogaină are un potențial imens în tratamentul adicției la opioide, dar și limitări: procesul prin care ibogaina poate fi folosită la scară largă în scopuri medicale fiind anevoios, în principal din rațiuni politice și economice.

Documentarul poate fi vizualizat pe Youtube, cu subtitrare în limba romană.

Vă urăm vizionare placută!

Ibogaine – Rite of Passage