Poate testarea purității substanței să salveze vieți?


Ce este testarea purității substanței?

Testarea Purității Substanței este un serviciu care permite consumatorilor de substanțe (Ex. Cocaina, Extasy, amfetamina, LSD etc) accesul la o analiză chimică a acestora, precum și informare, susținere și consiliere personală din partea organizației care furnizează serviciul. Acest serviciu se desfășoară în cadrul programelor integrate de reducere a riscurilor și prevenire a dependenței.

Testarea Purității Substanței reprezintă un aspect esențial al politicii de sănătate publică, așa cum este recomandat de Organizația Mondială a Sănătății, și este dezvoltat și implementat deja de multe dintre țările Europene.

Poate testarea purității substanței să salveze vieți?

De-a lungul anilor au existat cazuri de anumite loturi de droguri care conțin substanțe letale și care au cauzat decese în anumite țări care nu au un serviciu de testare a substanței, însă nu și în țările cu un serviciu de control al drogurilor care emite avertismente publice în urma testărilor efectuate.

Acțiunile imediate testării purității substanței

De exemplu, DIMS – Sistemul de Informare și Monitorizare a Drogurilor din Olanda, a raportat recent faptul că, fiecare dintre loturile de Ecstasy de culoare roz, ce au ca logo Superman, conținea 170mg de PMA (para-metoximamfetamina), un compus imprevizibil și mult mai toxic decât MDMA.

În Olanda și Belgia, acest lucru a condus imediat la campanii naționale de avertizare în mass-media, incluzând emisiuni naționale la radio și televiziune, postări pe social media, imprimarea de flyere și broșuri pentru marile evenimente de muzică electronică (Keijsers et al., 2008).

Totuși, în Regatul Unit al Marii Britanii, unde nu exista un sistem de control al drogurilor la acea dată, aceleași pastile de Ecstasy au provocat moartea a patru tineri (Hill, 2015).

Acest lucru l-a determinat pe Profesorul David Nutt să solicite testarea purității substanței în Marea Britanie (Siddique, 2015). Ca parte a funcției de supraveghere, serviciile de testare a purității substanței, prin desfășurarea campaniilor de avertizare, pot determina retragerea rapidă a substanțelor periculoase de pe piață, ajutând astfel la conștientizarea consumatorilor de substanțe și descurajând comercializarea acestor substanțe (Spruit, 2001).

Efectele testării purității substanței

Compoziția chimică a substanțelor interzise pare să corespundă mai mult așteptărilor în țările care au un sistem de testare și control a substanțelor decât în țările fară astfel de sisteme. Acest lucru sugerează că testarea purității substanțelor are un efect direct asupra pieței ilicite de droguri (Kriener et al., 2001; Parrot, 2004).

În ultimii ani s-a înregistrat o creștere accentuată a numărului de noi substanțe psihoactive (NPS) de pe piață, prezentând serviciilor de testare a substanțelor o nouă provocare (OEDT, 2015). Detectarea și cuantificarea compușilor necunoscuți reprezintă o problemă tehnică, necesitând echipament analitic și software de ultimă oră.

Foarte importantă este provocarea dată de comunicarea rezultatelor testărilor efectuate pe substanțe noi cu efecte necunoscute încă. În acest caz, rolul Observatorului European al Drogurilor (OEDT) este mai important ca niciodată, deoarece permite informarea rapidă a nenumăratelor substanțe noi psihoactive, și diseminarea acestora.

Informațiile despre noile substanțe psihoactive pot fi preluate cu ușurință de către sistemele de verificare a substanțelor, iar consumatorii europeni de substanțe pot fi rapid descurajați să consume substanțe cu risc mare de vătămare sau chiar deces.

De exemplu, 5-IT a fost rapid retras de pe piața online după ce a devenit evident faptul că aceasta este o substanță mortală.

Un alt fenomen periculos descoperit de serviciile de testare a purității substanțelor este prezența noilor substanțe psihoactive ca adulteranți ai substanțelor consumate frecvent, cum ar fi MDMA, amfetamina sau LSD (diethylamida acidului lizergic) (Brunt și colab., 2017, Martins și colab., 2017).

Care este poziția Awaken?

Credem că, prin testarea puritații substanțelor, prin creșterea gradului de conștientizare și prin schimbul de cunoștințe, se pot îmbunătăți și dezvolta moduri prin care fiecare individ și fiecare comunitate poate reduce aceste riscuri ale consumului.

Sursa: Raportul European pentru Droguri si Toxicomanie, Raportul Drgurilor in Europa, 2017, unharm