Principiile Harm Reduction

Harm Reduction este un set de strategii practice și idei, menit să reducă din consecințele negative asociate consumului de substanțe. Este de asemenea o mișcare pentru dreptatea socială, construită pe încredere și pe respectul drepturilor persoanelor consumatoare de substanțe.

Reducerea riscurilor cere ca acțiunile și politicile concepute pentru a ajuta consumatorii de substanțe să reflecte nevoile individuale și comunitare specifice. De aceea, în momentul de față nu există o definiție universală sau o formulă pentru implementarea reducerii efectelor nedorite ale consumului.

Care sunt principiile Harm Reduction?

Pragmatism

Pragmatism

Harm Reduction recunoaște consumul de substanțe ca fiind un fenomen complex care cuprinde o serie de comportamente – de la abstinență la dependență. Prin natura sa, consumul de substanțe poate produce daune de ordin social în diverse feluri. Harm Reduction acceptă că utilizarea nonmedicală a substanțelor psihoactive este un fenomen universal. În același timp, HR recunoaște că, pe lângă riscurile asociate, consumul de substanțe aduce utilizatorilor și societății și beneficii care trebuie luate în considerare.

Drepturile omului

Drepturile omului

Harm Reduction respectă demnitatea și drepturile consumatorilor de substanțe. Acceptă decizia acestora de a consuma, însă nu judecă, nu condamnă și nici nu susține consumul de substanțe. Harm Reduction acceptă dreptul fiecărei persoane la autodeterminare și susține luarea de decizii informate în contextul consumului activ de substanțe. Harm Reduction pune accent pe alegerea personală, responsabilitate și gestionarea propriei vieți.

Centrarea pe riscuri

Centrarea pe riscuri

Consumul de substanțe sau amploarea acestuia sunt de importanță secundară față de riscurile ce pot apărea. Prioritar pentru HR este de a reduce efectele nedorite ale consumului, mai mult decât reducerea consumului în sine. În timp ce pune accent pe schimbarea practicilor și modelelor de consum în unele mai sigure, HR recunoaște nevoia de strategii pentru toate comportamentele legate de consum.

Optimizarea variantelor de interventie

Optimizarea variantelor de interventie

Harm Reduction recunoaște că persoanele care folosesc substanțe beneficiază de o varietate de abordări diferite. Nu există o metodă de prevenire sau de tratament care să funcționeze la fel de bine pentru fiecare în parte. HR oferă opțiuni și acces rapid la o gamă largă de intervenții care ajută oamenii să fie în viață și în siguranță. Persoanele și comunitățile afectate de consumul de substanțe au nevoie să fie implicate în crearea de strategii eficiente de harm reduction.

Prioritizarea obiectelor imediate

Prioritizarea obiectelor imediate

Harm Reduction pune accentul pe cele mai presante nevoi ale consumatorului. Astfel, stabilește o ierarhie a intervențiilor care, odată luate, pot duce la o viață mai completă și mai sănătoasă pentru consumatori, precum și la o comunitate mai sănătoasă și mai sigură.

Implicarea persoanelor consumatoare

Implicarea persoanlor consumatoare

Harm Reduction recunoaște că persoanele consumatoare de substanțe reprezintă cea mai bună sursă de informare despre consum și substanțe. Este necesar ca acestea să se alăture furnizorilor de servicii de HR pentru a determina cele mai bune intervenții pentru reducerea efectelor consumului de substanțe. HR recunoaște competența consumatorilor de substanțe în a face alegeri și a-și schimba viața. Participarea activă a acestor persoane reprezintă un element esențial în HR.