În ultimele decenii a început să fie studiat rolul substanțelor psihedelice în neuroplasticitatea cerebrală, rol ce pare a sta la baza efectului pe termen lung al acestora în depresie, anxietate și adicție.
Ce este neuroplasticitatea?
Neuroplasticitatea reprezintă abilitatea sistemului nervos central de a se adapta la factorii interni și externi organismului prin reorganizarea structurilor, a funcțiilor și a conexiunilor neuronale. Unul dintre factorii importanți pentru neuroplasticitate este BDNF (brain derived neurotrophic factor), o substanță de la nivelul creierului care stimulează creșterea neuronală și formarea de noi sinapse (conexiuni). Neuroplasticitatea este importantă pentru învățare, memorie și modificările comportamentului adaptativ. Neuroplasticitatea este influențată de experiențele prin care trece o persoană.
În afecțiuni precum depresia, anxietatea și adicția, creierul este nevoit să se adaptaze la o multitudine de factori. Inițial, adaptarea la factori se produce prin intermediul neuroplasticității, menținându-se astfel un nivel optim de funcționare. Ulterior creierul începe să se rigidizeze și să se instaleze mecanisme maladaptative de funcționare.
Efectul psihedelicelor asupra neuroplasticității
Studiile efectuate au conluzionat că substanțele psihedelice precum LSD, DMT, psilocibina, 5-MEO-DMT stimulează neurogeneza (crearea de noi neuroni), formarea de noi dendtrite și de noi sinapse.
Principalele zone din creier influențate de neuroplasticitatea indusă de psihedelice sunt cortexul cerebral (în special cortexul prefrontal), hipocampul și alte regiuni subcorticale precum amigdala. Cortexul prefrontal este o structură implicată în motivație, comportament, adaptarea la stres și memoria de lucru. Hipocampul este implicat în memoria de scurtă durată, în timp ce amigdala este implicată în modularea fricii, a emoțiilor și în luarea deciziilor.
Efectul acestor substanțe pare a fi datorat acțiunii acestora pe receptorii de serotonină 5HT2A. Activarea acestor receptori modifică profund percepția, starea de conștiință și procesele cognitive (atenție, memorie, învățare, gândire, creativitate).
Se poate concluziona că susbtanțele psihedelice au un efect pozitiv asupra neuropasticității, fiind necesare studii ulteriorare pentru a descrie mai exact modul în care se întâmplă acest lucru.
Bibliografie
Towards an understanding of psychedelic-induced neuroplasticity
Psychedelics Promote Structural and Functional Neural Plasticity
The role of Neuroplasticity in Addiction and Recovery Neuroplasticity and depression: Rewiring the brain’s network through psychopharmachological therapy (Review)