În perioada 13-14 septembrie 2018, echipa Awaken (proiectul de Harm Reduction al clinicii Color Mind) a participat la lucrările reduse2018 – Conferința internațională multidisciplinară pe tema “Noi aspecte și tendințe în consumul recreațional de substanțe”.
Awaken, prin dr. Cicu, a susținut o prezentare cu titlul „Provocările deschiderii primului serviciu de testare a substanței, în România”, în care a discutat rezultatele celor 3 ani de viață a proiectului și provocările întâmpinate pe drumul către deschiderea primului serviciu de testare a substanței din România.
reduse2018 reprezintă forumul de dezbatere al profesioniștilor care studiază fenomenul consumului recreațional de substanțe, organizat de checkit! – proiect inițiat în urmă cu 20 ani de către Universitatea de Medicină din Viena împreună cu Institutul de Sănătate Publică din Austria.
Printre temele dezbătute în cadrul acestei conferințe s-au numărat:
- Tehnici de analiză a substanței – provocări și dezvoltare
- Organizarea unui nou serviciu de testare a purității substanței – provocări, precondiții, experiențe valoroase
- Cercetarea și monitorizarea pieței de droguri în baza rezultatelor testării
- Droguri foarte puternice – High Potent Drugs – o provocare care are nevoie de răspuns
Dintre ideile subliniate la această conferință
- Implementarea serviciilor integrate de Drug checking (testare a purității substanței), ce implică consiliere pre și post-testare a purității substanțelor, reprezintă un instrument puternic pentru monitorizarea consumului recreațional de droguri. Aceast tip de serviciu de Harm Reduction permite accesul la consumatori la care e greu de ajuns prin alte tehnici de servicii medicale sau Harm Reduction.
- De asemenea, aceste servicii și-au arătat utilitatea în îndepărtarea substanțelor potențial toxice de pe piață
- Proiectul Trans-European Drug Information (TEDI) constă în colectarea datelor de Drug Checking de la 14 servicii de profil din zona europeană, reușind să se impună ca un sistem rapid de avertizare și un instrument pentru monitorizarea evoluției drogurilor recreaționale pe piețele din Europa
- Fenomenul EDM (electronic dance music) a impus necesitatea unităților mobile de testare a purității substanțelor. A devenit evident că nu numai muzica, dar și compoziția substanțelor consumate au suferit modificări importante în ultimii 20 de ani. Apariția opioidelor sintetice foarte potente (High Potent Drugs) și a substanțelor noi cu proprietăți psihoactive (SNPP, legale sau etnobotanice) a evidențiat limitele metodelor analitice folosite uzual pentru identificarea substanțelor în proiectele de tip reducerea riscurilor (Harm Reduction). Detecția derivaților de fentanil extrem puternici la concentrații mici (ca substitut sau pentru potențarea altor substanțe), care sunt adesea eficiente în doze de 100 de ori mai mici decât opiaceele “clasice” sau a derivaților sintetici de canabinoizi devine astfel extrem de importantă, în condițiile în care câteva grame pot fi suficiente să producă zeci sau mii de decese
În România, după cum a arătat dr. Cicu, detecţiile toxicologice în cazul deceselor direct asociate consumului de droguri au surprins nu mai puţin de 26 categorii de substanţe psihoactive pe parcursul unui an (2012), dar în acest tip de statistici nu se regăsește decât o listă în care sunt enumerate substanțele active, fără a avea informații despre concentrația substanței active sau dacă în afară de substanța activă principală se mai regăsesc și alte substanțe.
Pe baza experienței noastre din clinica Color Mind, până în anii 2013-2015 solicitarea de tratament era preponderent pe diagnostic de adicție și consum de una-doua substanțe (mai ales la heroină, frecvent asociată cu consum de benzodiazepine). În ultimii 3 ani am constatat o creștere a incidenței solicitărilor de admitere la tratament pentru policonsum (heroină, THC, SNPP, LSD, MDMA, cocaină, mefedronă, etc.), corelată cu o creștere a diagnosticării unor boli asociate dependenței: polidependență, episod psihotic acut, tulburare psihotică nespecificată, episod maniacal, tulburare afectiva bipolara, tulburare de personalitate borderline, ș.a.
De asemenea, în ultimii ani se constată o diversificare și o creștere a numărului de evenimente EDM pe teritoriul țării noastre, ceea ce pare sa fie concordant cu experiența clinică, și astfel ne confruntăm cu o diversificare a consumului de substanțe în scop recreațional, compoziția acestor droguri se modifică fie ca substanță activă, fie ca aditivi sau amestec de substanțe, consumatorii nu se mai limitează la monoconsum, ci fac tot mai frecvent asocieri de droguri și nu sunt informați în legătură cu ce presupune acest policonsum.
Toate aceastea sunt argumente privind necesitatea unui serviciu de Harm Reduction care să includă și testare de substanțe și în Romania.